top of page

Tjoloholm 2014

I år var det 60 år sedan bilmärket American Motors Corporation (AMC) bildades genom en sammaslagning av de två kvalitetsmärkena Hudson Motor Car Company och Nash Motors Company. Det var då historiens största sammanslagning två företag emellan ekonomiskt sett inom bilindustrin.
Svenska AMC/Rambler Sällskapet beslutade att man skulle fira av 60-åringen genom att representera de tre märkena på årets Tjolöholm Classic Motor som i år hölls den 18:e maj.
Många blev vi som anslöt sig med sina pärlor och ännu fler var det som kom förbi och tittade på våra bilar och ville prata och ta kort.
Man märker väldigt snart att det är många som tycker det är roligt med dessa lite mer udda märkena och att de i många fall uppskattas mer på sådana här offentliga träffar än vad de andra dussinbilarna görs så som Cadillac, Bel Air, Impala m.m.
Som lite extra grädde på moset på den här födelsedagen så presenterade undertecknad och Ulf Atterström en stor överraskning. Nämligen världens första bok på svenska som tar upp och behandlar hela den fantaskiska historien bakom dessa tre underbara bilmärken, Hudson Nash och AMC. Boken är på hela 232 sidor och är fullproppad med stora fina färgbilder. Männen bakom boken är undertecknad och Ulf Atterström som båda ansåg att det saknades något i den svenska litterära världen när det kom till AMC, Hudson och Nash.
Bemötandet blev över förväntan och böckerna som vi hade med oss sålde slut.
När man gick runt på det stora fältet med bilar fann man plötsligt en Hudson som hade kommit på villovägar. När jag pratade med ägaren till pärlan berättade han att han hade blivit felaktigt hänvisad av arrangörerna när han hade kommit på morgonen och nu orkade han inte bry sig om att flyta sig bort till vår monter. Lite synd men det var ändå roligt att få träffa och få se denna underbara bil som i mina ögon är en av de snyggaste av alla Hudson modellerna.
Vi hade riktig tur med vädret denna strålande dag och stämningen var på topp.
När sen dagen började lida mot sitt slut började även en del mörka moln att hopa sig kring Tjolöholms trakten och till sist började det falla regndroppar på oss men då satt vi som tur var redan i våra bilar på väg hemåt.
Efter att ha summerat intrycken ifrån denna underbara dag så inser man att våra klubbar skulle tjäna på att lägga sina träffar i samband med liknande offentliga bilträffar då man märker vilket gensvar och respons det blir ifrån många av besökarna.
Ett stort tack till alla som deltog under denna ljuvliga dag och jag hoppas att vi under nästa år ska kunna få till någonting liknande så att fler ska kunna få njuta av att få visa upp sina pärlor för allmänheten./Charles T. Rambler

bottom of page