top of page

Rambler Holiday 2013

Våra klubbkamrater Göran & Jola Kjellander arrangerade åter en semesterträff i sitt hemland Polen, den tredje träffen i ordning. Jag och Åsa har varit på de tidigare och vet hur kul det brukar vara, så utan tvekan anmälde vi oss ganska tidigt. Eftersom Åsa inte hade möjlighet att ta ledigt så många dagar blev det bestämt att hon skulle flyga ner till Malmö på torsdagskvällen, medan jag själv körde vår Marlin ner genom ett somrigt Sverige.

Jag tog god tid på mig ner med många stopp. Jag startade redan vid lunchtid på tisdagen den 25 juni. Första anhalten blev att i Stockholm plocka upp nytryckta Ramblertröjor som John Eyre designat till SARS. Dessa skulle lämnas till vår ordförande Charles längs vägen. Vid 18-tiden var jag framme i Skövde där jag bokat rum. Redan när jag reserverade hade jag kollat att det fanns bra och skyddad parkering för fisken, vilket man lovade. Det visade sig att parkeringen låg inne på en trång innergård, och det fanns bara en plats kvar när jag kom, givetvis den som låg djävligast till, men jag lyckades få in bilen utan skador. Jag tillbringade sedan en trevlig kväll hemma hos ett par av mina kusiner med familjer.

Nästa morgon fortsatte jag söderöver. Vädret var inget vidare, regn och rusk, men det gick an, jag satt ju torrt och fint i min veteranbil. E20 är tungt trafikerad med många lastbilar, så det var skönt att svänga av på lite mindre vägar. Via Borås letade jag mig ner mot Hillared och Charles och Susanne där jag skulle övernatta. Långt tidigare hade Charles och jag kommit överens om att försöka samla ett gäng trevliga människor och göra något kul på kvällen. I Älvsred har man byggt om en gammal mack till restaurang i amerikansk stil. Där fick vi en trevlig kväll med många historier och glada skratt.

Efter en god natts sömn fortsatte jag ”Rambling south”. Men först gjordes givetvis ett besök i värdfolkets garage. Det var rymligt, men ändå fullt så som det brukar vara hos bilentusiaster, en Gremlin delade på utrymmet med en Rambler Rebel från -57.

Vädret var betydligt bättre och vägarna genom Småland fina. Plötsligt slog det mig att detta var min födelsedag, kan man tänka sig att fira den bättre än att färdas i en Marlin på vackra vägar genom ett sommarfagert landskap? Föra att fira lite stannade jag utanför Lagan och åt en god bit nyrökt lax. Vid 18-tiden plockade jag upp Åsa på Sturup och fortsatte sedan mot Ystad och färjan till Swinoujscie.

Överfarten var odramatisk och vid 6 tiden fredag morgon körde vi av färjan i ett dimmigt hamnområde som tagit ur en öststatsfilm från 70-talet. Jag har kört en hel del i Polen tidigare och därför lärt mig att en GPS underlättar navigeringen högst avsevärt. Så det tog bara 10 minuter så var vi ute på kustvägen mot vårt slutmål Pobierowo, en liten badort en timmes färd bort. Vi skulle bo på samma hotell som den första träffen Göran & Jola arrangerade 2008.

De övriga deltagarna var redan på plats när vi anlände. Från Norge hade Camilla Getz och Arne Hyggen kommit med hela familjen i Camillas -72 AMX och Roberts Masiellos -59 Rambler STW. Björn Breda var också på plats med en Pacer som skulle renoveras i Polen, och Johna Jensen som ännu inte fått fart på sin egen bil kom i en lånad -73 Javelin. Till min förvåning fanns också en franskregistrerad Rambler Renault på plats. Det var Jean Louis Huet med hustru som kört ända från Paris (fast med trailer). På parkeringen stod också Kjellanders nyimporterade fina American cab från -65. Nisse & Monika Nilsson med goda vänner fanns också på plats, men utan AMC denna gång, det samma gällde Calle Blom som var där med en polare.

Våra tre dagar passerade snabbt förbi. Lördagens utställning i den närbelägna staden Kamién Pomorski var superbra. Staden ställde upp på ett fanatiskt sätt, de avlyste ett torg för vår utställning och ordnade med musik. Jola och Göran hade också fått med sig en lokal veteranbilsklubb som också ställde ut sina bilar på torget, så det blev en brokig, men rolig samling fordon. Vi hade också fint väder, men tyvärr så regnade kvällens trädgårdsfest med levande musik bort. Det var tråkigt, men vi hade trevligt ändå. Det blev inte så mycket strandliv denna gång, men ett dopp i havet blev det i alla fall. På söndagen återvände vi till Swinoujscie, denna gång besökte vi de mer centrala delarna, som visade sig vara betydligt vackrare och trevligare än hamnområdet. Efter en gemensam middag var det dags att skiljas från alla vänner och ta färjan hem till Sverige. Hemresan blev odramatisk och vi var hemma igen i Björklinge vid 18-tiden på måndagskvällen efter 75 mils sträckkörning. Vår Marlin är en riktig milslukare, vi avverkade ca 170 mil på en vecka. Rambler Holiday, bästa sättet att semestra!

Johan Lindersson

bottom of page